Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αν και τα νεαρά άτομα τείνουν να προσβάλλονται συχνότερα. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται μεταξύ 12-16 ετών. Η λοιμογόνος ικανότητα του ιού εξαρτάται από την ανοσολογική κατάσταση του οργανισμού και από το ιικό φορτίο του ιού. Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στα γόνατα, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια και παρατηρείται και σε οποιαδήποτε θέση εφόσον υπάρχει τοπικός τραυματισμός του δέρματος όπως μολυσμένο δέρμα ή και επαφή με μολυσμένο δέρμα.

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιες μπορούν να μεταδοθούν με την απλή επαφή(π.χ. χειραψία), με μολυσμένο δέρμα ή μολυσμένα αντικείμενα σε θέσεις που υπάρχει μικροτραυματισμός (λύση της συνέχειας του δέρματος). Επίσης, μπορεί να γίνει μετάδοση διαμέσου του νερού (πισίνες-μπάνια).Τέλος, μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού από τον ίδιο μας τον εαυτό(εάν έχουμε μυρμηγκιες στα χέρια και τα φέρουμε σε επαφή με το πρόσωπό μας ή σε άλλο σημείο του σώματός μας – αυτοενοφθαλμισμός. Επίσης μπορεί να γίνει κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο βρέφος, λόγω γέννησής του μέσω ενός μολυσμένου γεννητικού σωλήνα.

Ποιοι τύποι μυρμηγκιών υπάρχουν;

Οι μυρμηγκιές διακρίνονται ανάλογα την κλινική τους εικόνα και οι συνηθέστεροι τύποι είναι:

  • Κοινές μυρμηγκιές: Μπορεί να έχουν ακανόνιστο ή στρογγυλό σχήμα στο χρώμα του δέρματος συνήθως. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να εντοπίζεται και σε κάθε σημείο του σώματος.
  • Ομαλές μυρμηγκιες: Οι ομαλές μυρμηγκιες έχουν ανοιχτό καφέ ή γκριζοκίτρινο χρώμα και λεία επιφάνεια. Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
  • Μυρμηγκιές παλαμών και πελμάτων: σαφώς αφοριζόμενες βλάβες, επηρμένες με ανώμαλη επιφάνεια. Στικτές αιμορραγίες εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνειά τους.
  • Μυρμηγκιες ‘’σαν μωσαϊκό’’: ανώμαλες βλάβες στο χρώμα του δέρματος, εντόπιση σε πέλματα και παλάμες αλλά γύρω από τα νύχια
  • Οξυτενή κονδυλώματα: ανθοκραμβοειδής βλάβες (σαν κουνουπίδι), μισχωτές ή άμισχες βλατίδες γύρω από το νύχι, ανώμαλης επιφάνειας ή σαν κοινές μυρμηγκιές. Εντόπιση σε πέος, όσχεο, μηροβουβωνικές πτυχές, εφηβαίο, αιδοίο και πρωκτό.

Ποια αίτια προκαλούν τις μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιες οφείλονται στον ιό HPV. Ο τύπος 2 ευθύνεται για τις μυρμηγκιές σαν ‘’μωσαϊκό’’, ο τύπος 1 για τις κοινές μυρμηγκιές, και οι τύποι 6, 10, 11, 16, 18 για τα κονδυλώματα, ενώ για αυτές των πελμάτων οι τύποι 1,2,3,4,27,28,58. Για τις ομαλές μυρμηγκιές οι τύποι 3,10 και 38.

Τι συμπτώματα έχουν οι μυρμηγκιές;

Συνήθως οι μυρμηγκιες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί όμως να προκαλέσουν φαγούρα που θα οδηγήσει σε ξύσιμο και την εξάπλωσή  τους. Μυρμηγκιές που βρίσκονται στα πέλματα, μπορεί να είναι επώδυνες και να εμποδίζουν τη βάδιση.

 

μυρμηγκιές δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

μυρμηγκιές δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

Πώς θεραπεύονται οι μυρμηγκιες;

Η θεραπεία διαφέρει αναλόγως την ηλικία του ασθενούς, τη μορφή και τη θέση τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών παραγόντων (κρυοχειρουργική, ηλεκτροχειρουργική, laser και χειρουργική), χημικών παραγόντων (διάφορα οξέα), χημειοθεραπείας (ποδοφιλλίνη, 5-φλουρορο-ουρακίλη) και πιο πειραματικές θεραπείες (ανοσοθεραπεία, ρετινοειδή, ιντερφερόνη).

Οι περισσότερες περιπτώσεις μυρμηγκιών απαιτούν θεραπεία 3 μηνών τουλάχιστον. Μια μυρμηγκιά θεωρείται ότι έχει ιαθεί, όταν επανεμφανιστούν οι φυσιολογικές πτυχές του δέρματος στην περιοχή. Η χρήση οξέων και καυστικών ουσιών δεν ενδείκνυται για μικρότερες ηλικίες.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τις μυρμηγκιες;

Οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές, αλλά με την τήρηση κάποιων κανόνων ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάδοσής τους. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά πόδια γύρω από πισίνες και χρησιμοποιούμε ατομική πετσέτα.

 

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα – Αθήνα Λεωφόρος Γαλατσίου 9-11.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com