Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα συστατικό του δέρματος που συμβάλλει στη δόμησή του. Στην αισθητική ιατρική χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανάπλαση του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων προφέροντας φρεσκάδα και νεανική όψη σε πρόσωπο και σώμα. Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται είτε με τη μεσοθεραπεία, είτε ως filler.

Ποια η διαδικασία εφαρμογής του;

Η εφαρμογή του είναι απλή και γρήγορη και μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Αρχικά τοποθετείται στο δέρμα μια αναισθητική κρέμα γι’ αυτό και η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη. Το υαλουρονικό οξύ σαν υλικό είναι άχρωμο και άοσμο. Ανάλογα με το βάθος των ρυτίδων διατίθεται σε διαφορετικές πυκνότητες. Η έγχυση του υλικού γίνεται μέσω μιας λεπτής βελόνας. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και μετά το τέλος της ίσως παρατηρηθεί μια ελαφριά κοκκινίλα στην περιοχή ή οποία όμως υποχωρεί άμεσα.

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ και τι επιτυγχάνουμε με τη χρήση του ως filler;

Με την πάροδο των ετών οι λειτουργίες του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μας ατονούν. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου, κάνει το δέρμα πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα ασφαλές ενέσιμο υλικό. Η δράση του στηρίζεται στην ιδιότητα που έχει σαν υδρόφιλο να συγκεντρώνει γύρω του μόρια νερού, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον όγκο στην περιοχή. Με την εφαρμογή του ως filler μπορούμε να γεμίσουμε ακόμη και βαθιές ρυτίδες σε δύσκολες περιοχές όπως γύρω από τα χείλη ή τα μάτια. Σημαντικό πλεονέκτημα της έγχυσης υαλουρονικού οξέος είναι και η διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, που προσφέρει σύσφιξη και βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να γίνει η έγχυση με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές του προσώπου όπως:

  • Τα χείλη
  • Τα ζυγωματικά
  • Οι ρινοπαρειακές αύλακες
  • Το μεσόφρυο
  • Το πόδι της χήνας
  • Οι γραμμές δακρύων
  • Οι γραμμές πικρίας

Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το υαλουρονικό οξύ και σε άλλες περιοχές εκτός από το πρόσωπο;

Φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υαλουρονικό οξύ σε διάφορες περιοχές του σώματος. Με την έγχυσή του μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε τυχόν ατροφία και ασυμμετρία ιστών. Έτσι, μπορούμε να εξομαλύνουμε ουλές από τραυματισμούς ή σημάδια ακμής, να βελτιώσουμε αισθητά την όψη των χεριών και τις ρυτιδώσεις στην περιοχή του ντεκολτέ, ή να διορθώσουμε το περίγραμμα των γλουτών.

υαλουρονικό οξύ δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

υαλουρονικό οξύ δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα;

Τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπείας με υαλουρονικό οξύ αρχίζουν να φαίνονται μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και την πυκνότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα θα διαρκέσει από 8-18 μήνες.

Υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν παρενέργειες ή παραμορφώσεις από την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος;

Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται σαν filler είναι σχεδόν ίδιο με το μόριο που υπάρχει και στους ιστούς μας. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πρόκειται για μια ουσία που δεν προκαλεί φλεγμονές ή αλλεργίες. Εφόσον η έγχυσή του γίνει σωστά το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ένα ελαφρύ οίδημα ή μια εκχύμωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις αν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο ή εγχυθεί υπερβολική ποσότητα πιθανόν να παρατηρηθεί κάποια παραμόρφωση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ή αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, το δέρμα μπορεί να επανέρθει με τη χρήση του αντιδότου. Ως αντίδοτο χρησιμοποιείται η υαλουρονιδάση σε υγρή μορφή η οποία μπορεί να διασπάσει το υαλουρονικό οξύ σε αμινοξέα, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από τον ίδιο τον οργανισμό. Κάποιες κατηγορίες ασθενών που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές αγωγές, έχουν μη αναμενόμενες αντιδράσεις στα υλικά έγχυσης. Πιθανότητα σχηματισμού κοκκιώματος (αντίδραση τύπου ξένου σώματος) είναι υπαρκτές σε άτομα αυτών των κατηγοριών. Να τονίσουμε βέβαια ότι η έγχυση πρέπει να γίνεται πάντα από ειδικούς που αντιλαμβάνονται τη δράση και τις ιδιότητες του υαλουρονικού οξέος, ενώ παράλληλα γνωρίζουν την ανατομία του προσώπου και του σώματος, ώστε να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα.

 

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα – Αθήνα Λεωφόρος Γαλατσίου 9-11.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com