Τριχοπτωση ονομάζεται η πτώση μαλλιών του ανθρώπου και χωρίζεται σε φυσιολογική και παθολογική. Στη φυσιολογική τριχόπτωση χάνονται καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα ανακυκλώνεται. Αυτές οι τρίχες αντικαθίστανται και αναπτύσσονται ξανά. Στην παθολογική τριχοπτωση χάνονται καθημερινά περισσότερες από 100 τρίχες και δεν επανεμφανίζονται όλες δημιουργώντας έτσι σταδιακά αραίωση, η οποία αναλόγως το μέγεθός της ονομάζεται αλωπεκία. Η τριχοπτωση παρουσιάζεται και στα δύο φύλα αν και είναι συνηθέστερη στους άντρες.
Τριχοπτωση: Ποια είδη υπάρχουν και ποια είναι τα αίτια που προκαλούν κάθε μια από αυτές;
Ανδρογενετική αλωπεκία: Εμφανίζεται και στα δύο φύλα, αλλά στους άντρες σε μεγαλύτερο βαθμό και νωρίτερα. Δημιουργεί αραιώσεις στο μπροστινό, το επάνω μέρος του κεφαλιού και την κορυφή, αφήνοντας ανέπαφο το πλαϊνό και το πίσω μέρος του. Τα αίτια που την προκαλούν είναι η κληρονομική προδιάθεση, τα ανδρογόνα και η βιολογική ωρίμανση. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται στον ανδρικό οργανισμό (και στο γυναικείο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα) με κυριότερη την τεστοστερόνη. Στους άντρες που εμφανίζουν τριχοπτωση τα τριχοθυλάκια δέχονται την επίδραση των ανδρογόνων από πολύ νωρίς στη ζωή, ενώ στις γυναίκες η επίδραση γίνεται έντονη μετά την κλιμακτήριο.
Με την βιολογική ωρίμανση τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και παράγουν λιγότερες, μικρότερες και πιο λεπτές τρίχες. Κάποια από αυτά μάλιστα παύουν να παράγουν τρίχες. Ο συνδυασμός λοιπόν της κληρονομικής προδιάθεσης, των ανδρογόνων και της βιολογικής ωρίμανσης προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία. Οι γυναίκες που λόγω κληρονομικής προδιάθεσης τα τριχοθυλάκιά τους είναι επιρρεπή στη δράση των ανδρογόνων παρουσιάζουν αυτή τη μορφή αλωπεκίας κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Γυροειδής αλωπεκία: Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια των μαλλιών, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένα και τα προσβάλλει δημιουργώντας έτσι τριχόπτωση. Αυτής της μορφής η τριχοπτωση έχει εικόνα πλήρους απογυμνωμένης περιοχής σε μορφή κύκλου του τριχωτού της κεφαλής. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Άλλοι παράγοντες είναι οι ψυχολογικοί και οι ανοσολογικοί. Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυροειδής αλωπεκία υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία και η χαμένη τριχοφυΐα επανεμφανίζεται.
Διάχυτη αλωπεκία: Η τριχοπτωση σε αυτή τη μορφή της παρατηρείται σε όλη την έκταση του τριχωτού. Αυτή προκαλείται από μια απότομη διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης της ζωής της τρίχας. Υπάρχουν τρεις τύποι διάχυτης αλωπεκίας: η οξεία (τα μαλλιά χάνονται απότομα), η υποξεία (η πτώση των τριχών διαρκεί μήνες) και η χρόνια(η αραίωση και η τριχοπτωση διαρκούν πάνω από έξι μήνες). Τα αίτια της διάχυτης αλωπεκίας είναι συνήθως έντονα ψυχολογικά τραύματα, ασθένειες, αυστηρές δίαιτες, εγκυμοσύνη, τοκετός, προβλήματα θυρεοειδούς, αναιμία, χημειοθεραπείες. Η τριχοπτωση δεν ξεκινά αμέσως μετά τις καταστάσεις που αναφέραμε μόλις, αλλά παρατηρείται μετά από περίπου 3 μήνες.
Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την τριχοπτωση;
Μια από τις κλασικές θεραπείες για την τριχοπτωση είναι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία. Αυτά ενισχύουν την τρίχα ( μέσω της κερατίνης ), δίνοντας της όγκο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Έτσι τα μαλλιά γίνονται πιο υγιή και δυνατά.
Οι αφροί μινοξιδίλης είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει το ένζυμο το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε μια πιο επιθετική μορφή και σκοτώνει την τρίχα. Μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών από την έναρξη της θεραπείας και με καθημερινή τοπική χρήση της μινοξιδίλης, παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα με ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Το ίδιο κάνουν και τα χάπια φιναστερίδης, αλλά αυτά είναι ακόμη πιο δραστικά. Απαιτείται καθημερινή χρήση για 3 ή περισσότερους μήνες και τα αποτελέσματα είναι αναστολή της τριχόπτωσης και ανάπτυξη της τριχοφυΐας.
Θεραπεία με laser LLLT (Low Level Laser Therapy): Η θεραπεία με laser είναι ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης για την τριχοπτωση χωρίς παρενέργειες, πόνο και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η επιτυχημένη χρήση του laser στην θεραπεία της τριχόπτωσης οφείλεται στο γεγονός ότι το laser διεγείρει τα κύτταρα του τριχοθυλακίου με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάπτυξη των τριχών, καθώς και βοηθά την τοπική αιμάτωση του δέρματος του κεφαλιού με αποτέλεσμα την αύξηση των τριχών σε μήκος και διάμετρο. Τα αποτελέσματα του Laser LLLT είναι η διακοπή της τριχόπτωσης σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η ανάπτυξη καινούριων μαλλιών και η αύξηση της διαμέτρου της τρίχας βελτιώνοντας έτσι τον όγκο και την εμφάνιση των μαλλιών. Συνιστάται σε ασθενείς στα αρχικά ή μεσαία στάδια με τριχοπτωση, καθώς σε περιπτώσεις χρόνιας εγκατεστημένης φαλάκρας τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, διότι υπάρχει απώλεια τριχοθυλακίων, άρα δεν μπορούν να διεγερθούν. Οι συνεδρίες είναι διάρκειας 15 λεπτών αρχικά τρεις (3) φορές την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα. Ύστερα, οι συνεδρίες γίνονται μια (1) φορά την εβδομάδα για δυο μήνες και για συντήρηση μια φορά το μήνα. Η θεραπεία με Laser Μπορεί να συνδυαστεί και με τη φαρμακευτική αγωγή της φιναστερίδης ή της μινοφιδίλης.
Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP): Η θεραπεία PRP είναι μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με υπάρχουσα αλωπεκία αλλά και προληπτικά, καθώς ενδυναμώνει την τρίχα και εμποδίζει την τριχοπτωση. Δεν υπάρχουν παρενέργειες και αυτό γιατί χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του οργανισμού του ασθενούς. Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία ο/η γιατρός λαμβάνει μικρή ποσότητα αίματος και σε ειδικό μηχάνημα γίνεται διαχωρισμός του αίματος από τα βασικά συστατικά του. Χρησιμοποιούμε το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες που απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες και έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τους ιστούς που έχουν υποστεί κάποιες βλάβες. Ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της περιοχής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής του τριχωτού του κεφαλιού και επαναενεργοποιούν τα αδρανή βλαστοκύτταρα με στόχο τη δημιουργία καινούριων τριχοθυλακίων. Τα αποτελέσματα είναι η ενδυνάμωση και βελτίωση της τρίχας, η αύξηση του μήκους και της διαμέτρου στις υπάρχουσες τρίχες. Με τις τρίχες να έχουν μεγαλύτερο όγκο το κεφάλι δείχνει πιο γεμάτο και υγιές. Οι συνεδρίες γίνονται κάθε 4-6 εβδομάδες αρχικά και μια φορά το χρόνο για τη συντήρηση του αποτελέσματος. Όπως η θεραπεία με laser και η αυτόλογη μεσοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα με τη χρήση φιναστερίδης και μινοξιδίλης.
Συχνές ερωτήσεις
- Οι δίαιτες προκαλούν την τριχόπτωση;
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας γενικά, το ίδιο ισχύει λοιπόν και για την υγεία των μαλλιών. Αν η δίαιτα που ακολουθούμε είναι ισορροπημένη και χωρίς υπερβολές, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας μαλλιών. Αυτές που συνήθως συμβάλλουν στην τριχόπτωση είναι οι εξαντλητικές και αυστηρές δίαιτες.
- Υπάρχουν τροφές που βοηθούν την υγεία των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχοπτωση; Ποιες είναι αυτές;
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικές για την υγεία των μαλλιών μας. Κάποιες από αυτές είναι το συκώτι, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, οι φακές, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα μανιτάρια. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το νερό. Καλό είναι η ημερήσια ποσότητα νερού που καταναλώνουμε να είναι γύρω στα 2 λίτρα. Οι τροφές αυτές και το νερό δεν αποτρέπουν την τριχόπτωση, λειτουργούν όμως προληπτικά.
- Ευθύνεται το άγχος και το στρες για την τριχοπτωση;
Οι καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος πολλές φορές είναι συνδεδεμένες με περιπτώσεις αραίωσης και πτώσης των μαλλιών. Συνήθως όταν ηρεμήσουμε οι τρίχες ξαναφυτρώνουν φυσιολογικά.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com