Το botox είναι μία από τις πιο γνωστές μη επεμβατικές τεχνικές αντιγήρανσης. Είναι μία ασφαλής μέθοδος που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου.

Σε ποια σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το botox?

To botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ρυτίδων:

  • Στο μεσόφρυο
  • Στο μέτωπο
  • Στο πόδι της χήνας
  • Στο πηγούνι
  • Στο λαιμό
  • Στο στέρνο
  • Στα πλάγια της μύτης

Ποια η δράση του botox?

Η εμφάνιση των ρυτίδων στο δέρμα είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών κάτω από δέρμα. Αυτή η συνεχής σύσπαση σταδιακά χαράσσει την επιφάνειά του, προκαλώντας την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η πάροδος των ετών, η οποία προκαλεί λέπτυνση της επιδερμίδας. Συνέπεια αυτών των δύο είναι οι ρυτίδες να γίνονται πιο ορατές και πιο βαθιές.

Το botox τοποθετείται σε αυτούς ακριβώς τους μύες και τους ηρεμεί. Σταματά δηλαδή τη μεταφορά ερεθίσματος από το νεύρο στο μυ, δημιουργώντας έναν ελεγχόμενο περιορισμό της λειτουργίας του. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή δε γεμίζουμε τις ρυτίδες, αλλά σταματάμε την κίνηση των μυών που τις προκαλούν.

Ποια τα είδη των ρυτίδων?

Οι ρυτίδες χωρίζονται σε στατικές και δυναμικές.

  • Στατικές είναι οι ρυτίδες που υπάρχουν μόνιμα σε ένα πρόσωπο. Παρατηρούνται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι πιο βαθιές.
  • Δυναμικές ρυτίδες είναι αυτές που εμφανίζονται σε ένα πρόσωπο όταν το άτομο γελάει, βήχει ή κάνει κάποιο μορφασμό. Είναι πιο λεπτές ρυτίδες και εμφανίζονται σε νεαρά άτομα.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος botox?

Το botox είναι μια θεραπεία που απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Το πότε θα ξεκινήσει να κάνει botox κάποιος εξαρτάται από την έκταση και το βάθος των ρυτίδων του. Άλλωστε κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ρυθμό γήρανσης. Ουσιαστικά από τη στιγμή που ένα πρόσωπο θα εμφανίσει ρυτίδες μπορεί να γίνει το botox.

botox δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

botox δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα?

Τα αποτελέσματα του botox δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την εφαρμογή. Χρειάζονται μερικές μέρες για να αρχίσει να φαίνεται η διαφορά στην εικόνα του προσώπου. Μέσα σε δέκα περίπου μέρες έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Η διάρκεια του είναι περίπου έξι μήνες, ανάλογα με τον κάθε οργανισμό.

Μπορώ να κάνω botox όσες φορές θέλω ή υπάρχει κάποιος περιορισμός?

Botox μπορεί να κάνει κάποιος όσες φορές θέλει. Αν κάνει μια μόνο φορά και δεν επιθυμεί να συνεχίσει, το πρόσωπό του θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή και η βελτίωση των ρυτίδων θα διαρκέσει μερικούς μήνες όσο δηλαδή και η δράση του φαρμάκου. Για κάποιον που θέλει να έχει πιο μόνιμα αποτελέσματα, συνήθως γίνεται δυο με τρεις φορές το χρόνο.

Μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν πρόβλημα υπεριδρωσίας?

Η υπεριδρωσία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στην δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη παραγωγή ιδρώτα στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες. Όταν κάνουμε botox σε αυτές τις περιοχές σταματάμε την παραγωγή ιδρώτα για διάστημα 5-15 μηνών ανάλογα με το σημείο. Με αυτή τη μέθοδο οι ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους. Είναι μία ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική.

Μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες στον οργανισμό?

Επειδή η δράση του είναι ουσιαστικά αναστρέψιμη δεν μπορεί να υπάρξει κάποια μόνιμη παρενέργεια. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ελαφρύ οίδημα ή μώλωπα στην περιοχή εφαρμογής του, που θα υποχωρήσουν όμως πολύ γρήγορα.

Είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές φάρμακο. Η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν για τη θεραπεία μυϊκών παθήσεων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η χρήση του botox στην αισθητική ιατρική είναι εγκεκριμένη, ενώ η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

 

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα – Αθήνα Λεωφόρος Γαλατσίου 9-11.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com