Laser αποτριχωση:  Η αποτρίχωση με laser είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό και ισόβιο υπάρχει στο πρόβλημα της τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και το δέρμα παύει να ταλαιπωρείται από τη χρήση ξυραφιού, αποτριχωτικών κρεμών και τον πόνο του κεριού και των αποτριχωτικών μηχανών.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με τη χρήση laser;

Τα laser που χρησιμοποιούνται για την αποτριχωση λειτουργούν με την εκπομπή μονοχρωματικού φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος, το οποίο απορροφάται από τα μελανινοκύτταρα της τρίχας. Με αυτό τον τρόπο προκαλείται επιλεκτική καταστροφή της ρίζας της τρίχας, η οποία βρίσκεται μέσα στο δέρμα.

Ποια είδη Laser αποτρίχωσης υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία είδη laser που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ο Αλεξανδρίτης (Alexandrite) που εκπέμπει στα 755 nm, το διοδικό (Diode) που εκπέμπει στα 805 nm και το  ND- Yag laser το οποίο εκπέμπει στα 1064nm και απευθύνεται σε πιο σκούρες επιδερμίδες.

Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που πρέπει να γίνεται η αποτριχωση με laser;

Συνήθως η αποτριχωση με laser γίνεται για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και ιατρικοί λόγοι που συνιστάται. Ένας σημαντικός λόγος είναι η θυλακίτιδα ( κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια με πύον). Η θυλακίτιδα δημιουργείται μετά από αποτρίχωση με τις κλασικές μεθόδους, όπως ξυράφι,  κερί, αποτριχωτικές μηχανές και κρέμες. Οφείλεται συνήθως σε τρίχα που έχει γυρίσει μέσα στο δέρμα και σε κάποιες περιπτώσεις σε σταφυλόκοκκο που έχει εισχωρήσει στη ρίζα της τρίχας λόγω τραυματισμού από κλασική μέθοδο αποτρίχωσης. Η θυλακίτιδα μπορεί να αφήσει μόνιμους λεκέδες στο δέρμα. Ασθενείς με ιστορικό θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων θα πρέπει να κάνουν αποτρίχωση με τη χρήση laser, καθώς έτσι αποτρέπεται η εξάπλωση των βλαβών που μπορεί να γίνει λόγω μικροτραυματισμού. Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για κύστη κόκκυγα, διότι η νόσος οφείλεται σε παγίδευση τριχών στη μεσογλουτιαία χώρα και έτσι αποφεύγεται η υποτροπή της. Άτομα επιρρεπή σε ερεθισμούς και δερματίτιδες που οφείλονται κυρίως στις αποτριχωτικές κρέμες.

Τι προετοιμασίες χρειάζονται πριν την αποτριχωση με laser;

Για χρονικό διάστημα περίπου ενός (1) μηνός πριν την εφαρμογή του Laser δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί καμία αποτριχωτική μέθοδος που ξεριζώνει την τρίχα, όπως κερί ή αποτριχωτικές μηχανές, διότι αυτές ξεριζώνουν και την ρίζα της τρίχας. Το Laser δεν θα μπορέσει να πιάσει την ρίζα της τρίχας και δεν θα επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, οι τρίχες θα πρέπει να έχουν ξυριστεί 2-3 μέρες πριν την εφαρμογή του laser ( να έχουν μήκος περίπου 2-3mm) και αυτό για να μπορέσει το Laser να χτυπήσει τη ρίζα της τρίχας και όχι το στέλεχος της ( το μέρος που εξέχει από το δέρμα).  Καθ’ όλη τη διάρκεια  που γίνεται η αποτρίχωση με laser δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κερί ή αποτριχωτκή μηχανή. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει χρήση ξυραφιού.

Τι κάνω μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή;

Μόλις τελειώσουμε την αποτριχωση εφαρμόζουμε στις περιοχές που έχει εφαρμοστεί το laser μια ενυδατική καταπραυντική κρέμα ώστε να ανακουφίσουμε το δέρμα από τους μικροερεθισμούς (συνήθως κοκκινίλες).

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αποτριχωση με laser μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή που υπάρχει τριχοφυΐα. Στο πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, παρειές, φαβορίτες, φρύδια-άνω μέρους), τα χέρια (βραχίονες, πήχεις), μασχάλες, πόδια (μηροί, κνήμες), μπικίνι, στήθος, κοιλιά, πλάτη και μέση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με laser;

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με Laser είναι θεαματικά. Η τριχοφυΐα μειώνεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία και οι τρίχες γίνονται πιο μαλακές και ανοιχτόχρωμες. Βέβαια ρόλο παίζουν και το είδος του Laser που χρησιμοποιούμε (ο Αλεξανδρίτης έχει τα καλύτερα αποτελέσματα), το χρώμα του δέρματος το χρώμα και η ποιότητα της τρίχας, η ύπαρξη ορμονικών διαταραχών, η ένταση του laser και η διάρκεια του παλμού. Επίσης, η περιοχή που εφαρμόζεται η αποτριχωση με laser παίζει ρόλο. Γρηγορότερα αποτελέσματα έχουμε στα πόδια (ιδιαίτερα στις γάμπες), το μπικίνι και τις μασχάλες ενώ στο πρόσωπο οι τρίχες δείχνουν να επιμένουν περισσότερο. Στους άντρες η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη απ’ ότι στις γυναίκες, εξαιτίας των περισσότερων ανδρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η αποτριχωση με laser πρέπει να αποφεύγεται και ποιες παρενέργειες έχει;

Απόλυτες αντενδείξεις για το laser δεν υπάρχουν, παρά μόνο σχετικές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές είναι τα τατουάζ (η χρήση του μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα), το μαυρισμένο δέρμα (διότι έχει περισσότερη μελανίνη και μπορεί να προκληθούν εγκαύματα), η κύηση( ζητάμε πάντα τη σύμφωνη γνώμη του/της γυναικολόγου, αν και το laser δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο) και η επιληψία (οι λάμψεις που βγάζει το laser μπορεί να δημιουργήσουν επεισόδιο). Η μόνη παρενέργεια που παρατηρείται είναι ένας ελαφρύς ερεθισμός με μικρή ερυθρότητα και ο σχηματισμός μικρών εξογκωμάτων στο σημείο ακριβώς που εφαρμόστηκε το Laser. Αυτά είναι τελείως φυσιολογικά και διαρκούν πολύ λίγες ώρες μέχρι περίπου 2 μέρες. Η ενυδατική αντιφλεγμονώδης κρέμα που βάζουμε μετά την αποτριχωση με laser βοηθά στην γρηγορότερη εξαφάνισή τους.

αποτρίχωση δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

αποτρίχωση δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για κάθε περιοχή και με τι συχνότητα γίνονται;

Συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες ανά 4 περίπου εβδομάδες. Κάθε συνεδρία συνοδεύεται από μια επαναληπτική, η οποία γίνεται 15 ημέρες μετά την κανονική συνεδρία. Στην επαναληπτική συνεδρία συμπληρώνεται και τελειοποιείται το αποτέλεσμα. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών δεν είναι ίδιος για όλα τα άτομα καθώς αυτές εξαρτώνται από την αντίθεση του χρώματος της τρίχας και του δέρματος. Παράδειγμα, όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του δέρματος και όσο πιο σκούρες είναι οι τρίχες θα χρειαστούν λιγότερες συνεδρίες σε σχέση με ένα άτομο με ανοιχτόχρωμες τρίχες. Λιγότερες συνεδρίες χρειάζονται επίσης οι μασχάλες, τα πόδια και το μπικίνι από την περιοχή του προσώπου και οι γυναίκες.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περιοχή αποτρίχωσης. Συνήθως χρειάζονται 4-6 συνεδρίες για να επιτευχθεί αποτέλεσμα της τάξεως του 60-80% της τριχοφυΐας της περιοχής. Στην περιοχή του έσω τμήματος του μπικίνι χρησιμοποιούνται συμπληρωματικές συνεδρίες μεταξύ της 3ης και της 4ης εβδομάδας από την κανονική συνεδρία.

Η αποτριχωση με laser αποδίδει στις πολύ ανοιχτές (ξανθές) και λευκές τρίχες;

Η εφαρμογή του laser αποδίδει καλύτερα σε καστανές και σκουρόχρωμες τρίχες, καθώς η ενέργεια του laser απορροφάται από τη μελανίνη. Οι ξανθές τρίχες μπορούν να εξαλειφθούν σε περισσότερες συνεδρίες με κάποια παραμετροποίηση της εφαρμογής. Στις λευκές τρίχες όμως η αποτρίχωση με laser δεν μπορεί να αποδώσει.

Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει αποτριχωση με laser;

Σε περίπτωση που δεν έχουμε μαυρίσει, μπορούμε να κάνουμε laser. Μετά όμως την εφαρμογή του δεν θα πρέπει να εκτεθούμε στον ήλιο για 48 ώρες και με αυστηρή χρήση αντηλιακού για τουλάχιστον 20 μέρες ακόμα. Εάν υπάρχει ελαφρύ μαύρισμα μπορούμε πάλι να κάνουμε Laser, αλλά με μια παραμετροποίηση. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε όμως laser όταν το δέρμα μας είναι έντονα μαυρισμένο και θα πρέπει να περιμένουμε να επανέλθει στο φυσικό του χρώμα.

Η αποτρίχωση με laser πονάει;

Ναι, παρόλο που η εφαρμογή του laser γίνεται με ταυτόχρονη ισχυρή ψύξη της περιοχής με κρύο αέρα ή ψυκτικό.

Η αποτριχωση με laser είναι ίδια με τη φωτόλυση (IPL);

 Η μέθοδος της φωτόλυσης δεν είναι laser και δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Οι συσκευές IPL εκπέμπουν στην περιοχή μια ακτίνα έντονου απλού φωτός. Η διαφορά τους είναι ότι το laser βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι μονοχρωμική και το φως εστιασμένο. Στο IPL το φως είναι διάχυτο και δουλεύει σε ένα ευρύ φάσμα φωτός και είναι πολυχρωμικό. Το μειονέκτημα της φωτόλυσης είναι ότι το μη εστιασμένο φως που παράγει δεν απορροφάται μόνο από την μελανίνη της τρίχας, όπως γίνεται με το laser, και έτσι καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε την αποτριχωση με Laser;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που ξεκινάμε την αποτριχωση με laser, απλώς κρίνεται καταλληλότερη η περίοδος μετά την εφηβεία για λόγους σταθεροποίησης των ορμονών. Έτσι, θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα και δεν θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, όπως γίνεται σε μικρότερες ηλικίες.

 

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα – Αθήνα Λεωφόρος Γαλατσίου 9-11.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com