Το εκζεμα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος. Εκδηλώνεται με οίδημα, ερυθρότητα και εξάνθημα που προκαλεί κάψιμο ή /και φαγούρα. Η αιτία εκδήλωσής του, είναι η ενδογενής επαφή του δέρματος με ουσίες που το κάνουν να αντιδρά (εξωγενής). Πιο συχνά το έκζεμα εμφανίζεται στην περιοχή των χεριών, των άκρων γενικότερα και του προσώπου. Όμως οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος μπορεί να είναι στόχος.
Ποιες οι συνήθεις αιτίες εμφάνισης εκζέματος?
- γενετικοί παράγοντες
- η ξηρότητα του δέρματος (νομισματοειδές)
- το υλικό παπουτσιών και καλτσών (νεανική πελματική δερματοπάθεια)
- το άγχος και η εξάντληση αποτελούν αιτίες ανάπτυξης εκζέματος (σμηγματορροϊκό, δυσιδρωτικό, νευροδερματίτις)
- η αυξημένη επαφή με σαπούνια και απορρυπαντικά καθώς και το συνεχές βρέξιμο των χεριών μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα (ερεθιστική δερματίτις)
- επαφή με βιομηχανικά προϊόντα (αλλεργική δερματίτις ) (μέταλλα, ελαστικά, ρητίνες, ρούχα, φυτά, φως, αρώματα, καλλυντικά, φάρμακα)
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το έκζεμα?
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το έκζεμα είναι:
- Έντονη φαγούρα
- Φουσκάλες με υγρό
- Κοκκίνισμα του δέρματος
- Ξηρότητα
- Εξανθήματα
- Εκδορές
- Πάχυνση
- Εφελκίδες
- Ρωγμές
Τι μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα?
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα.
- ψυχικό και σωματικό stress
- χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
- ξηρή ατμόσφαιρα
- συχνή επαφή με νερό και ερεθιστικές ουσίες
Για παράδειγμα σε περιόδους της ζωής μας που εξαντλούμαστε περισσότερο ή αγχωνόμαστε το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί. Το ίδιο ισχύει και όταν ο καιρός είναι κρύος γιατί προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα. Επίσης άτομα που έχουν εκζέματα είναι καλό να μην έρχονται σε επαφή με ερεθιστικά για την επιδερμίδα προϊόντα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην περίπτωση που παρατηρείται φαγούρα γιατί το ξύσιμο μπορεί να σκίσει την επιδερμίδα.
Στάδια εκζέματος
Ανάλογα με το βαθμό φλεγμονής το εκζεμα χωρίζεται σε:
- Οξύ: όπου παρατηρείται έντονη ερυθρότητα, οίδημα, φυσαλίδες και ορώδες εξίδρωμα και πόνο ή κνησμό
- Υποξύ: εμφάνιση εφελκίδων
- Χρόνιο: το οποίο χαρακτηρίζεται από
- ερυθρότητα
- πάχυνση του δέρματος
- ξηρότητα
- απολέπιση
- σχηματισμό ρωγμών
- κνησμό
Τύποι εκζέματος:
- Εξωγενές εκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής: όπου η φλεγμονή οφείλεται σε επαφή με κάποια ουσία, και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:
- η ερεθιστική δερματίτιδα: το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποια ερεθιστική ουσία όπως τα απορρυπαντικά και έχει τη μορφή οξέος ή χρόνιου εκζέματος
- η αλλεργική δερματίτιδα: το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο όπως μέταλλα, βαφές, αρώματα και έχει τη μορφή οξέος εκζέματος
- Ενδογενές: το οποίο χωρίζεται σε:
- ατοπική δερματίτιδα: η οποία αποτελεί μια χρόνια δερματοπάθεια και εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη βρεφική ηλικία συνήθως
- σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: είναι χρόνια δερματοπάθεια και εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες, επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες και σε περιόδους έντονου άγχους
- νομισματοειδές έκζεμα: εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες τη χειμερινή περίοδο και έχει τη μορφή κυκλικών πλακών
- δυσιδρωσικό έκζεμα: πρόκειται για οξεία δερματίτιδα που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση με επιβαρυντικό παράγοντα, το άγχος και εντοπίζεται στις παλάμες και τα πέλματα. Έχει εποχική κατανομή.
- νεανική πελαματιαία δερματοπάθεια
- νευροδερματίτις
- δερματίτις εκ στάσεως (κιρσοειδές εκζεμα)
Πώς γίνεται η διάγνωση?
Η διάγνωση του εκζέματος γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης ιστορικού. Μέσα από δερματικές δοκιμασίες (αλλεργικά τεστ) μπορεί να διαπιστωθεί τυχόν ευαισθησία ή αλλεργία σε ουσίες. Τα αλλεργικά τεστ γίνονται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο.
Επιπλοκές εκζέματος
- λοιμώξεις δέρματος (από μικρόβια και ιούς)
- μεταφλεγμονώδης υπο- και υπερ- μελάγχρωση.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης του εκζέματος?
Ασθενείς με έκζεμα μπορούν να ακολουθήσουν απλές συμβουλές που θα μπορούν μειώσουν τις εξάρσεις και την σοβαρότητα του εκζέματος. Έτσι, είναι καλό να
- ενυδατώνουν συχνά το δέρμα τους
- περιορίσουν τη χρήση μάλλινων και συνθετικών ρούχων
- ρυθμίσουν παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία του σπιτιού τους
- αποφεύγουν την επαφή του δέρματος με ερεθιστικές ουσίες
Πώς αντιμετωπίζεται το εκζεμα?
Η θεραπεία του εκζέματος στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, την ενυδάτωση του δέρματος και την πρόληψη των παραγόντων που το προκαλούν. Έτσι συστήνονται κορτιζονούχες κρέμες για τη βελτίωση της εικόνας του δέρματος για περιορισμένο διάστημα. Αντιβιοτικά όταν εντοπιστούν επιμολύνσεις και αντισταμινικά και κορτικοστερεοειδή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Υπάρχει και η μέθοδος της φωτοθεραπείας η οποία συστήνεται όταν το εκζεμα δεν υποχωρεί.
Η αντιμετώπιση γίνεται με χρήση ενυδατικών-μαλακτικών κρεμών και σαπουνιών που δε ‘’στεγνώνουν’’ το δέρμα. Τοπικά κορτικοστεροειδή μόνα της ή σε συνδυασμό με τοπική αντιβιοτική αποτελούν την πρώτη γραμμή της θεραπείας. Συστηματικά αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή σε πιο έντονες καταστάσεις.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com