Site icon Ατζάρα Μαργαρίτα | Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Μεσοθεραπεία

μεσοθεραπεία δερματολόγος αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα Αθήνα

μεσοθεραπεία δερματολόγος αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα Αθήνα

Μεσοθεραπεια ονομάζεται η μέθοδος έγχυσης ουσιών στο μεσόδερμα ( λίπος και συνδετικός ιστός που βρίσκονται κάτω από το δέρμα) με ενέσιμο τρόπο. Τη χρησιμοποιούμε ώστε να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως ρυτίδες, ουλές, την υφή του δέρματος. Η μεσοθεραπεια είναι μία μέθοδος δίχως τομές στο δέρμα και δεν απαιτείται αναισθησία. Τα πρώτα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας φαίνονται μετά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η όψη και η υφή της επιδερμίδας βελτιώνονται και φαίνεται πιο νεανική και υγιής. Παρά το γεγονός ότι έχει από την αρχή θετικά αποτελέσματα, το επιθυμητό αισθητικά αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση των συνεδριών. Συνήθως απαιτούνται 3-6 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 20-30 ημερών και διάρκειας 40 λεπτών περίπου η κάθε μια. Μετά το τέλος των συνεδριών αυτών,  καλό θα είναι να γίνεται συντήρηση σε πιο αραιά διαστήματα. Η μεσοθεραπεια ενδείκνυται  στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια, αλλά και το σώμα για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση. Επίσης χρησιμοποιείται στο τριχωτό της κεφαλής για τη βελτίωση της τριχοφυΐας.

Υλικά που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεια: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως διάφορα ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικοί παράγοντές και διάφορες βιταμίνες. Οι βιταμίνες αυτές έχουν αντιγηραντική δράση ( Βιταμίνη Α), βοηθούν την ενυδάτωση του δέρματος ( Βιταμίνη C), συντελούν στη σύνθεση του Ασβεστίου (Βιταμίνη D),ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία( Βιταμίνη E) και βοηθούν την παραγωγή του κολλαγόνου (Βιταμίνες της ομάδας Β). Το κυριότερο συστατικό στη μεσοθεραπεια είναι το υαλουρονικό οξύ. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς μια από τις ιδιότητες του είναι η ικανότητά του να συγκρατεί τα μόρια του νερού, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει το δέρμα και το βοηθά, ώστε να παράγει το δικό του κολλαγόνο. Για τη μεσοθεραπεια του σώματος χρησιμοποιούνται ουσίες με λιπολυτική δράση (φωγφατιφοχολίνη) και ουσίες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην υπό θεραπεία περιοχή (καφεΐνη, πυρίτιο, artichoke, DMAE κλπ). Για τη μεσοθεραπεια του τριχωτού της κεφαλής χρησιμοποιούνται συμπλέγματα αναγεννητικών παραγόντων, συνένζυμο Q10, υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια χαλκού, Minoxidile, Dutasteride κλπ.

Τι επιτυγχάνεται με τη μεσοθεραπεία;

Η ενυδάτωση και η πρόληψη των ρυτίδων είναι χαρακτηριστικές δράσεις της μεσοθεραπείας. Βοηθά στην καλύτερη αισθητικά εικόνα των ματιών, καθώς λειτουργεί ευεργετικά στην περιοχή με την βελτίωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων. Προσθέτει λάμψη στην υφή και την όψη της επιδερμίδας κάνοντάς την να φαίνεται πιο υγιή, αποκαθιστά το δέρμα από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και έχει αντιγηραντική δράση με τη μείωση των λεπτών ρυτίδων. Προκαλεί μείωση του μεγέθους των λιποκυττάρων στην περίπτωση του τοπικού πάχους και βελτίωση της κυκλοφορίας στην υπό θεραπεία περιοχή για τη βελτίωση έως και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Διεγείρει υγιή τριχοθυλάκια προς παραγωγή τρίχας και βελτιώνει την ποιότητα της τρίχας στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς γίνεται η μεσοθεραπεια;

Στη μεσοθεραπεία τα υλικά διοχετεύονται από το/τη γιατρό στο μεσόδερμα με ενέσιμο τρόπο, κάνοντας πολλαπλές εγχύσεις στην περιοχή που πάσχει. Κάθε τσίμπημα περιέχει μικρή ποσότητα κατάλληλου υλικού και ο πόνος διαφέρει ανάλογα της περιοχής έγχυσης και του υλικού χρήσης. Η σύριγγα που χρησιμοποιείται είναι μικρή και με λεπτή βελόνα. Στα θετικά της συγκαταλέγονται το γεγονός ότι κάθε συνεδρία είναι μια διαδικασία γρήγορη και απλή. Οι παρενέργειες είναι ερυθρότητα και μώλωπες (εκχυμώσεις) ανάλογα με την έγχυση.

Τι είναι η μεσοθεραπεια σώματος και σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται;

Η μεσοθεραπεια σώματος ενδείκνυται  για τη διόρθωση της κυτταρίτιδας και τη μείωση του τοπικού λίπους. Για καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα στην περίπτωση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να ακολουθηθούν και θεραπείες συντήρησης. Στην μείωση του τοπικού λίπους τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και μόνιμα. Οι συνεδρίες που χρειάζονται είναι 6-8 ανά 10 – 30 ημέρες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται βέβαια και από το μέγεθος του προβλήματος. Η μεσοθεραπεια σώματος και η λιποαναρρόφηση είναι δύο μέθοδοι που συμπληρώνουν η μια την άλλη, καθώς η μεσοθεραπεια βοηθά στη διόρθωση την κυτταρίτιδας, κάτι που η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να κάνει.

μεσοθεραπεία δερματολόγος αφροδισιολόγος ατζάρα μαργαρίτα αθήνα

Τι είναι η μεσοθεραπεια τριχωτού κεφαλής. Με τη μεσοθεραπεια τριχωτού κεφαλής αποφεύγω τη μεταμόσχευση;

Είναι μια μέθοδος που δεν έχει ένδειξη σε μεγάλη αραίωση. Μπορεί να απομακρύνει (καθυστερήσει) το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης, όχι όμως να αντικαταστήσει. Ακόμη και μετά τη μεταμόσχευση είναι μια μέθοδος που μπορεί να συντηρήσει το αποτέλεσμα, καθώς οι αυτόχθονες τρίχες της περιοχής θα συνεχίζουν τη διαδικασία απόπτωσης.

Άλλες μορφές μεσοθεραπείας

Αυτόλογη μεσοθεραπεία :

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε συστατικά από τον ίδιο μας τον οργανισμό και όχι βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ, όπως γίνεται στην ενέσιμη μεσοθεραπεία. Εδώ αξιοποιούμε το πλάσμα του οργανισμού μας, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Αυτά με την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, βοηθούν στην παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ακόμα, το πλάσμα περιέχει πρωτεϊνες και ιχνοστοιχεία που ανανεώνουν τα κύτταρα και ενυδατώνουν το δέρμα. Στην αυτόλογη μεσοθεραπεία ο/η γιατρός λαμβάνει μικρή ποσότητα αίματος και σε ειδικό μηχάνημα γίνεται διαχωρισμός του αίματος από τα βασικά συστατικά του. Χρησιμοποιούμε το πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων και αφού αυτά επεξεργαστούν εγχέονται με μια λεπτή βελόνα. Τα συστατικά αυτά ενεργοποιούν την επιδιόρθωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Μπορεί στο τέλος της θεραπείας να υπάρξει ένας ήπιος ερεθισμός που δεν διαρκεί όμως πολύ ώρα. Η αυτόλογη μεσοθεραπεια εφαρμόζεται στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια και το τριχωτό της κεφαλής.

Συχνές ερωτήσεις

Πολλά άτομα στο άκουσμα της ενέσιμης θεραπείας θεωρούν ότι είναι μια διαδικασία επίπονη και ενοχλητική. Δεν είναι όμως ακριβώς  έτσι. Οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της μεσοθεραπείας είναι μικρές με πολύ λεπτή βελόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πόνου. Η αίσθηση που δημιουργείται κατά τη διάρκειά της είναι μικρό τσίμπημα στην περιοχή που γίνεται η έγχυση του υλικού. Σε κάποια σημεία μάλιστα ο πόνος δεν είναι καθόλου αντιληπτός. Πάντως το μέγεθος της ενόχλησης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή έγχυσης και το είδος του χρησιμοποιούμενου υλικού.

Η μεσοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε διαβητικά άτομα, καρδιοπαθείς, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρκίνο στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Αυτά είναι η βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος. Παρόλα αυτά για ολοκληρωμένο αισθητικά αποτέλεσμα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 3-8 συνήθως συνεδρίες με μεσοδιάστημα 10-30 ημερών αναλόγως της περιοχής που θεραπεύεται και του στόχου της μεσοθεραπείας. Μετά το πέρας των συνεδριών η επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή και λεία και οι ρυτίδες και οι μαύροι κύκλοι έχουν μειωθεί. Η συντήρηση σε αραιά διαστήματα συνιστάται για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Η μεσοθεραπεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το lifting κι αυτό γιατί παρότι  βελτιώνει την υφή και την όψη του δέρματος, δεν διορθώνει ιδιαίτερα τη χαλάρωσή του. Παρά το γεγονός αυτό όμως η μεσοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.

Δεν υπάρχει σταθερή ηλικία για να ξεκινήσει ένα άτομο τη μεσοθεραπεία. Το πρόσωπό μας μάς δείχνει μόνο του τα πρώτα σημάδια, κάτι το οποίο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Σε γενικές γραμμές οι ενδείξεις αυτές είναι η χαλάρωση της επιδερμίδας και η αφυδάτωσή της, η εμφάνιση των πρώτων λεπτών ρυτίδων και η αλλαγή στην όψη και την υφή του δέρματος.

Οι κρέμες που κυκλοφορούν έχουν κάποιες ενυδατικές και αντιγηραντικές ουσίες που βοηθούν σε κάποιο βαθμό την επιδερμίδα. Οι ουσίες όμως που χρειάζεται το δέρμα είναι ουσίες με μεγάλο μοριακό βάρος (μακρομόρια), οι οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν εύκολα το φυσικό φράγμα του δέρματος που το προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, η μοναδική μέθοδος ώστε τα μόρια αυτά να μπουν στο μεσόδερμα και να προσληφθούν από τα κύτταρα είναι με τη χρήση σύριγγας, δηλαδή με ενέσιμο μόνο τρόπο.

Η μεσοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, κάτι που η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να κάνει, αλλά δεν αντικαθιστά την ίδια τη λιποαναρρόφηση.

 

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ατζάρα Μαργαρίτα – Αθήνα Λεωφόρος Γαλατσίου 9-11.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα: 210 22 30 116 – 6977 45 00 58
margarita.atzara@hotmail.com

 

 

Exit mobile version